Zwangerschapsyoga een openbaring

Zwangerschapsyoga is een vorm van bewustwording, vertrouwen en overgave. Je leert om te gaan met je eigen lijf dat ineens niet meer alleen door jou bewoond wordt. Je leert omgaan met je kind nog voordat het geboren is. De band die daardoor ontstaat is een basis om een leven op te bouwen. Hierbij zorg je goed voor je eigen lichaam, door het op de juiste manier te bewegen en van energie te voorzien. Alle oefeningen zorgen ervoor dat je in contact blijft met je eigen lijf. Je luistert tijdens de oefeningen goed naar wat je lichaam te vertellen heeft en je ontdekt de fysieke grenzen. Hieraan gekoppeld ontdek je ook je mentale en emotionele grenzen die door het lichaam opgeslagen en vertaald worden.

Bewustworden en oefenen van de bekkenbodem

De bekkenbodem is een beetje een ‘ondergeschoven kindje’. Het is er ook werkelijk ‘onder geschoven’, het draagt je romp, het is jouw basis. En nu ook de basis van je kind. Een gebied dat nu extra aandacht vraagt omdat hierdoor jouw kind ter wereld kan komen. Zoals het jou draagt, zo draagt het jouw kind. Het is dus belangrijk voeling te krijgen met dit gebied. Het te voorzien van energie, en het soepel en voelbaar te maken. Met dit gebied ga je samenwerken.

Bewustworden en oefenen van de buikademhaling

De buikademhaling brengt je in contact met je buik en bekkenbodem. Het voorziet dit gebied van aandacht en energie. Door de adembeweging in de buik te brengen wordt je kind gewiegd en de buik wordt goed doorbloed. De energie gaat naar beneden en brengt je bij je midden. Daar waar jouw kind zich bevindt. De buikademhaling zorgt voor een diepe ontspanning zodat je straks tussen de weeën door snel ontspannen en herstellen kunt. Zo blijf je op krachten om deze belangrijke gebeurtenis ten volle te kunnen beleven.

Wat doe je tijdens de bevalling?

Je krijgt inzicht wanneer je de vaardigheden die je jezelf hebt eigen gemaakt kunt inzetten. Daarbij leer je hoe je de weeën kunt opvangen en hoe je partner jou daarbij kan ondersteunen. Je oefent de perstechniek, hoe je al inademend de energie naar beneden brengt en door deze energie neerwaarts te richten ga je met de stroom mee. Je geeft de richting aan die jouw kind mag gaan. Zo werk je mee aan een voorspoedige bevalling.

En dan……

Het leven is onvoorspelbaar. Hoeveel je je ook voorstelt, hoe goed je je ook voorbereidt en hoe uitstekend je je best doet, het kan soms anders gaan. Dan is het goed dat je mee gaat met de stroom. Verzet kost onnodige energie. Weet dat je je uiterste best doet, dat het niet aan jou ligt als er zich complicaties voordoen. Vertrouw erop dat je de beste begeleiding en adviezen krijgt die vanuit een positieve instelling gegeven worden. En last but not least…. vertrouw vooral op jezelf. Jij doet het goede……

 

Docente zwangerschapsyoga

Ik ben moeder van drie volwassen kinderen. Mijn eigen bevallingen hebben een diepe indruk achtergelaten. Met diep respect voor de oerkracht van de vrouw wil ik mensen begeleiden in hun zwangerschap, zodat vrouwen vol zelfvertrouwen het avontuur, dat een bevalling is, tegemoet treden. Het contact met het kindje dat groeit onder het hart van de moeder, begint al vóór de geboorte. Wat een bijzondere tijd.

Ik weet hoe het voelt om een kind te dragen, de angst en onzekerheid. Het is er ingekomen maar hoe moet het er in hemelsnaam weer uit!! Ik weet hoe het voelt als het kindje steeds meer ruimte vraagt en je soms in je eigen lijf de weg kwijt raakt. De pijntjes en de ongemakken, het wachten, het verlangen, de emotionele onbalans, de vreugde, de eerste bewegingen, de eerste wee, is dit het echt...... Het gaat er nu echt van komen. Het afscheid van de zwangerschap en de geboorte van je kindje.

Tijdens mijn opleiding tot yogadocente kon ik niet wachten om deze speciale groep mensen te gaan begeleiden door middel van yoga. Hiervoor volgde ik de opleiding tot docente zwangerschapsyoga  bij ‘Samsara Yoga Opleidingen’ in Bilthoven. Nu bereid ik vrouwen, en hun partners, voor op de bevalling. Dit doe ik door middel van yoga-oefeningen, ademhalingsoefeningen, bewustwording, visualisatie, meditatie en ontspanning.

Margreet Ballemans

Zwangerschapsyoga vindt plaats in individuele sessies.